Actueel

Op zondag 26 september hopen we in een gezamenlijke STARTDIENST te Nisse bij elkaar te komen. Ds. Jörg Buller gaat voor.

“Genieten van genoeg” is het thema van deze dienst die is voorbereid door de gespreksgroep Geloof en Duurzaamheid. In Heinkenszand wordt op deze zondag over ditzelfde thema gepreekt door ds. Wim van den Hoek.

 

Zondag 10 oktober is er samen met gemeente Het Vierhuis (‘s-Heer Arendskerke, Nieuwdorp, Lewedorp en Borsele) een REGIODIENST in Nisse. Ds. Marjo Wisse gaat voor.

 

 

Kleur je wereld groen!

Soms kom je opeens iets moois tegen uit de buurt. Dit keer een boek geschreven door Theanne Boer uit Driewegen. Als diaken zet zij zich met verve in voor het omzien naar je naaste dichtbij. En afgelopen jaar was zij de kartrekker voor de kring ‘geloof en duurzaamheid’. Met regelmaat kom je haar naam tegen in de colofon met schrijvers voor tijdschriften als Petrus, Woord&Weg, Diakonia.

En nu een boek, uitgegeven door Micha Nederland, ‘Kleur je wereld groen’.

Een boek voor kinderen van 8 tot 12 jaar die begaan zijn met de schepping. Die zich zorgen maken over het klimaat, de plasticsoep in de oceanen en uitstervende diensten. Een boek om zelf aan de slag te gaan.

En zoals op de achterkant vermeld staat: In Kleur je wereld groen ontdek je hoe mooi God de wereld gemaakt heeft, hoe de natuur bedreigd wordt en wat grote mensen en kinderen daaraan kunnen doen. Een eerlijk boek met interessante weetjes, haalbare acties en leuke experimenten. Doe mee en kleur de wereld groen!

     

Een boek voor kinderen zelf en tegelijk een boek waarmee je ook als ouders, opa’s en oma’s een mooie handreiking hebt om het gesprek aan te gaan en de verbinding te maken tussen alle grote milieu-vragen en bijbelverhalen. Op een hele logische manier worden de verhalen van de scheppingsdagen als basis gebruikt om verdieping te brengen in alle milieuvraagstukken. Zoals scheppingsdag 2, als het water wordt gescheiden en de hemel ontstaat. Naast de bijbeltekst andere verhalen over water en daarna 4 pagina’s met weetjes over water, de waterkringloop, en leuke experimenten.

Leuk voor kinderen om zelf te gaan ontdekken. En stiekem vind ik het nog leuker dat het voor ouders en grootouders een geweldige handleiding is om met kinderen het gesprek aan te gaan over zorgen voor de aarde / wat kan je nu zelf / hoe zou God de aarde nu bedoeld hebben en hoe kijk je nu naar de scheppingsdagen. Als je samen het gesprek aangaat is het boek volgens mij ook goed bruikbaar voor jongere kinderen én goed bruikbaar in de kindernevendienst. Juist als er weinig kinderen zijn is het toch heerlijk om zo met elkaar op ontdekkingstocht te gaan?

Ik kan het boek van harte aanraden! Het boek is te bestellen via de webshop van www.michanederland.nl en via de boekhandel.

Kleur je wereld groen. Beter zorgen voor de schepping.

ISBN: 9789463691048 – Schrijver: Theanne Boer en prachtig geïllustreerd door Linda Verholt

Mathilde Meulensteen

 

Gedicht ‘Verlangen om weer samen te komen’ van André F. Troost – gedachten en gevoelens tijdens de lockdown in Coronatijd.

God, hoe graag zou ik weer komen
waar uw kerk één lofzang is –
nu nog ver, om van te dromen,
harten boordevol gemis.
Ooit was alles zo gewoon:
fluitspel, paaskaars, orgeltoon,
stemmen, stilte, al die mensen –
kan men zich iets mooiers wensen?

God, hoe graag zou ik weer zingen
juist nu ik niet zingen mag!
Waar, waar zijn nu al die dingen
die ik liefhad, zó graag zag:
bidden, danken in uw huis,
aan uw tafel, rond het kruis
zwijgen, speken, lachen, huilen –
bij U rusten, bij U schuilen…

God, hoe graag… Laat ons weer komen
dit of anders volgend jaar,
laat ons bloeien als de bomen –
onze dromen, maak ze waar!
Laat ons weer vol vreugde zien,
wie weet binnenkort misschien,
wat wij nu zo vurig hopen:
wagenwijd uw deuren open!